Uz pomoć države Esra ostvarila svoj san: Otvorila frizerski salon za kućne ljubimce

0 50

- Advertisement -

Dvadesettrogodišnja Esra Karabacak, apsolventica zračnih i svemirskih nauka na Univerzitetu Erciyes,  na Odsjeku za zračni menadžment, otvorila je frizerski salon za kućne ljubimce.

Uz podršku Uprave za razvoj i podršku malim i srednjim preduzećima (op.a KOSGEB), Esra je u Kayseriju počela da ostvaruje svoj san, a to je da ima frizerski salon za kućne ljubimce.

- Advertisement -

Nakon što je 2020. godine diplomirala na Univerzitetu Erciyes, primijetila je kako se frizerske usluge za domaće životinje obavljaju samo u veterinarskim stanicama pa je tako odlučila da to promijeni i krenula u tom pravcu i u ostvarivanje svog sna. Ljubav prema životinjama postajala je sve dominantija. Zasukala je rukave, i uz podršku svog oca- veterinara, a koji je, ujedno pohađao kurseve frizera za domaće životinje, otvorila je frizersku radnju. U razgovoru za AA je kazala kako i sama ima dvije mačke i istakla da je posao kojim se ona bavi, posao koji mogu raditi svi oni koji vole životinje.  Upravo je ona i primjer toga.

Bez obzira što se školovala na drugom odsjeku i što završava nešto potpuno drugo, ona je, ističe, njegu kućnih ljubimaca izabrala zbog ljubavi prema životinjama.  

– Mi brijemo mačke i pse. Ne koristimo anesteziju. Ne želimo da se životinje anesteziraju za brijanje. Općenito preferiramo mirne životinje. Većina životinja je nemirna uz svoje vlasnike. To sam i sam primijetio kada sam bio na kursu. Životinje se obično smire kada nisu u prisustvu vlasnika. Tako da ne bude problema, kazala je Esra.

Dok obavlja svoj posao primjetila je da se dlake pasa često zapetljaju te je istakla da životinje imaju tanju dlaku i kada hodaju vani često se desi da se trava ili nešto zalijepi za dlaku pa kada se psi ošišaju do toga, rijetko, dolazi.

– Barem kad se dlaka obrije, životinja se opusti, lako se čisti i smanjuje se gubitak dlake. Isti je slučaj s mačjim brijanjem. Posebno ovo brijanje radimo kod mačaka. Zato je brijanje važno, kazala je Esra.

Dvadesettrogodišnjakinja je istakla da je velika sreća što ostvaruje svoj san. 

– Svako ima posao koji želi raditi u svojim snovima. Ovo je bio moj. Ostvarila sam svoj san uz podršku države. Svako tko želi pokrenuti posao uz pomoć države može ga pokrenuti. Preporučujem mladim poduzetnicima da ne trebaju oklijevati. Država daje kredite i pruža mogućnosti. Država pomaže, dodala je Esra Karabacak koja je uz pomoć Uprave za razvoj i podršku malim i srednjim preduzećima i uz pomoć države u iznosu od 5.000 turskih lira otvorila frizerski salon za kućne ljubimce.

- Poruke naših sponzora -

- Advertisement -

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.