Milanović u UN-u: BiH da bi krenula naprijed treba temelje federalizma i legitimnog predstavništva

0 36

- Poruke naših sponzora -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na početku svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku kazao je kako je više nego ikad važno jačati multilateralizam.

– Odgovornost nas,  svjetskih čelnika, jeste direktno se boriti protiv ovih lažnih narativa kako bi se povratilo povjerenje ljudi i kako bi im se dala nada. Pandemija COVID-19 historijski je test za naš naraštaj. Način na koji danas odgovorimo, pojedinačno i kolektivno, uveliko će oblikovati svijet naraštaja koji dolaze, rekao je Milanović.

- Advertisement -

Tokom govora hrvatski predsjednik je naglasio kako je interes njegove države blagostane Zapadnog Balkana te da stabilnost, funkcionalnost i uspjeh te regije za Hrvatsku mnogo znači.

– Zbog toga je Hrvatska jedan od najsnažnijih zagovornika perspektive članstva u EU za zemlje regije. Ispunjavanje jasno utvrđenih kriterija, provedba reformi i postizanje opipljivih rezultata i dalje su ključni uvjeti za članstvo u EU. No, povrh toga, put do članstva služi postizanju viših standarda kojima tamnošnji narodi teže, kazao je Milanović.

Na Generalnoj skupštini hrvatski predsjednik je naglasio da su demokratska transformacija i vladavina prava pritom ključni. Dodao je i to da je za BiH, kako bi krenula naprijed, potreban okvir koji se temelji na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavništva.

- Poruke naših sponzora -

- Advertisement -

– Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušno potrebne. Željeli bismo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao zemlju mira, stabilnosti i blagostanja koja čvrsto napredje na putu prema članstvu EU; zemlju u kojoj su u potpunosti zajamčeni ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda i prava svih njenih građana. Upozorio je da zborne reforme u BiH odavno kasne i hitno su potrebne, smatra Milanović.

- Advertisement -

- Advertisement -

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.