Bračni par u Turskoj napustio posao u gradu, vratili se u selo da uzgajaju bademe

0 38

- Advertisement -

Numan Sunar i njegova supruga Rabia Sunar su radili u turskom gradu Kocaeliju, ali su odlučili da napuste svoje profesije te da se vrate u svoje rodno selo, kako bi uzgajali bademe.

Numan je po profesiji veterinar, a njegova supruga Rabia je inžinjer poljoprivrede.

- Advertisement -

Sunar, kojem je dosadio gradski život se preselio u svoje rodno selo Besni. Zemljište je očistio i učinio ga pogodnim za poljoprivredu.

Numan i njegova supruga su zasadili drvo badema na približno 400 hektara zemlje, a  doprinose ekonomiji zemlje proizvodnjom 100 tona badema godišnje.

Sunar je za AA rekao da su se 1986. preselili iz Besnija u mjesto Gölcük u blizini grada Kocaeli, te da je nakon srednje škole diplomirao na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu.

- Poruke naših sponzora -

- Advertisement -

Ističući da je odlučio ostvariti svoj san o osnivanju farme dok je radio kao veterinar u Kocaeliju, Sunar je rekao da je samo kupio jaknu te da se uputio u svoje selo. Sunar je naveo i da mu je najveća podrška upravo njegova supruga Rabia.

Numanova supruga također kaže da je sretna i zadovoljna.

– Drago mi je biti žena preduzetnica. Svaka žena uspije, a posebno je važna hrabrost. Ne postoji ništa što ne mogu postići obrazovanjem i podrškom, kazala je Rabia.

Obzirom da je u Adiyamanu velika potražnja za bademom, odlučili su da posade badem, od čijih plodova zarađuju oni, ali i doprinose ekonomiji zemlje.

- Advertisement -

- Advertisement -

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.